Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-30@03:33:29 GMT

سنگ‌مفت، گنجشک‌مفتِ کتابخوانی آنلاین

تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۲۴۶۷۸۸

سنگ‌مفت، گنجشک‌مفتِ کتابخوانی آنلاین

تا اینجای کار، همه چیز سر جای خودش بود؛ کتابخوان‌ها غر می‌زدند سر ملت که چرا کتاب نمی‌خوانید و آنها در توجیهاتشان می‌آوردند که حوصله چشم دوختن بر نسخه‌های کاغذی را ندارند و از همین رو بود که گمانه‌زنی‌ها به موفقیت چنین سامانه‌هایی رای می‌داد که قرار بود نسخه‌های الکترونیک و صوتی را برای فراری‌ها از نسخه‌های چاپی عرضه کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حالا اما از کاروان چه مانده است جز آتشی به منزل؟! البته که نمی‌توان منکر تاثیرات مثبت چنین سامانه‌هایی هم بر بهینه‌سازی و تسهیل روند انتشار و فروش کتاب‌ها و هم برمیزان مطالعه بخصوص مطالعه شنیداری شد، اما اخیرا خبرهایی از یکی از این سامانه‌ها به گوش می‌رسد که می‌تواند نقض غرض باشد و ویرانگر. اما ماجرا از چه قرار است؟

حتی اگر از آنها باشید که سال به سال کتابی دست نمی‌گیرید و با مطالعه میانه‌ای ندارید، بعید است آنها را نشناسید. این را می‌شود به حساب قدرت تبلیغات گذاشت. اگر گذرتان به مترو افتاده باشد، حتما یک سعدی خندان و یک آل احمد اخمو و تعدادی هم آنتوان چخوف متفکر را دیده‌اید که سر راهتان سبز می‌شوند در حالی که یک گوشی موبایل به دست دارند و صفحه‌اش را سوی ما گرفته‌اند و از این پیغام‌های شنگولی مخابره می‌کنند که «با سعدی در مترو» یا از این دست شعارهای کول و مفرح. وقتی حجم گسترده تبلیغات محیطی و مجازی «فیدیبو» به عنوان یکی از سامانه‌های دانلود قانونی کتاب‌های الکترونیک و صوتی را می‌بینیم می‌توانیم به این فکر کنیم که لابد، کتاب دیگر جزو کالاهای لوکس و غیرضروری در جامعه ما نیست و شاید بازگشت سرمایه‌ای در کار است که می‌توان چنین تبلیغاتی را برایش راه انداخت. صورت مساله اما این است که فیدیبو، کتاب‌ها را با 50درصد تخفیف می‌فروشد و حقی هم در این میان به ناشران می‌دهد و علاوه بر این در فهرستش با کلی کتاب مواجه‌ایم که می‌توانیم رایگان دانلودشان کنیم. پس هزینه چنین تبلیغاتی که حتی امروز برای بسیاری از خدمات و کالاهای پولساز و پررونق هم در سطح شهر به چشم نمی‌خورند، از کجا تامین می‌شود؟

پرفروشهای غیرمجاز

این پرسش‌ها باقی بود تا این‌که اخیرا سروصدای چند ناشر علیه سامانه فیدیبو بلند شد. ماجرای اعتراض آنها، آن‌طور که خودشان می‌گفتند به فروش نسخه‌های فاقد مجوز از برخی آثار ناشران مربوط بود.

شاید به چشم شما هم خورده باشد که مدتی است فیدیبو، کتاب‌هایی را برای فروش در اختیار گذاشته که این کتاب‌ها را ناشران پیش از فیدیبو منتشر کرده‌اند. این در حالی است که این سامانه از ابتدا قرار بود کتاب‌های ناشران را به فروش بگذارد نه این‌که خودش اقدام به تولید کتاب و فروش الکترونیکی آنها بکند. ماجرا از اینجا پیچیده‌تر می‌شود که بدانیم کتاب‌هایی از این دست که فیدیبو منتشرشان کرده، فاقد مجوز هم هستند. مثلا مدیر موسسه انتشارات کوله‌پشتی در این باره با خبرگزاری مهر درد دل کرده و گفته: «ما مدتی است که بر سر نوع قرارداد فیدیبو با موسسه خودمان با این مرکز دچار چالش هستیم و در نهایت نیز به توافق نرسیدیم اما جالب است که می‌بینم کتاب پر فروش موسسه من یعنی کتاب «بازگشت» اثر هشام مطر با ترجمه‌ای عجیب در این سامانه بارگزاری می‌شود. جالب این است که وقتی پیگیر می‌شوم می‌بینم کتابی که نسخه دیجیتالش در حال فروش است نه فیپا دارد و نه شابک و بالطبع مجوزی هم برای انتشار آن وجود ندارد. آثار دیگری هم از ناشران دیگری با این مساله روبه‌رو شده‌اند. در واقع فیدیبو نام مترجمانی را به روی آثار درج کرده که مشخص نیست وجود خارجی دارند یا خیر ولی مهم‌تر از این مساله عرضه کتاب‌هایی است که به نظر می‌رسد بدون مجوز هستند». اباذر رضانیا ادامه داده: «سامانه صدور فیپا در کتابخانه ملی در این زمینه می‌تواند شهادت دهد که این کتاب‌ها آیا وجود خارجی دارند که نسخه الکترونیکی آنها به فروش می‌رسد یا خیر.»

خوشخوراک هم هستند دوستان!

به فهرست کتاب‌هایی که ظاهرا مجوز قانونی اخذ نکرده و در فیدیبو به اشتراک گذاشته شده‌اند نگاهی بیندازید، به نکته عجیبی پی می‌برید؛ اغلب این کتاب‌ها، جزو پرفروش‌ترین آثار ناشرانی هستند که آنها را به صورت قانونی منتشر کرده‌اند. برخی ناشران می‌گویند حدود یک سال است اگر ناشری کتاب خارجی پرفروشش را به فیدیبو ندهد، آنها خودشان دست به کار ترجمه می‌شوند و نتیجه را در سامانه‌شان می‌فروشند. البته در این میان باوری هم هست که می‌گوید فیدیبو اقدام به بارگزاری و فروش آثار پرفروش بازار کتاب با ترجمه‌هایی کرده است که به نوعی بازنویسی از ترجمه ناشران به شمار می‌رود. شواهد حاکی است آثاری چون «سیزده دلیل برای اینکه»، «دختری که رهایش کردی» و «هنر عشق ورزیدن» نیز با چنین مساله‌ای مواجه شده‌اند و ناشران دیگری نیز که نتواسته‌اند با این شرکت به تفاهمی برای عرضه آثارشان دست پیدا کنند نیز رفته رفته در حال مواجهه با این اتفاق هستند. از این‌روست که در رفتار اخیر این سامانه دانلود کتاب، به نوعی سودجویی به چشم می‌خورد. و الا چه دلیلی داشت در این میان این سامانه تنها از کتاب‌های پرفروش سراغ بگیرد؟

نیازی به مجوز ندارند

مدیر انتشارات کوله‌پشتی معتقد است ظاهرا این فقط ناشران غیردیجیتال هستند که باید برای انتشار نسخه‌های فیزیکی در مسیر اخذ مجوز قرار بگیرند و فیدیبو می‌تواند بدون مجوز هر کاری می‌خواهد بکند.

البته ماجرا از این قرار است که فیدیبو از انجا که تحت نظارت قوانین حاکم بر رسانه‌های آنلاین است و نه زیر نظر اداره کتاب، بر اساس ساز و کارهای موجود نیازی هم برای اخذ مجوز انتشار کتاب در سامانه‌اش ندارد. بنابراین به نظر می‌رسد، به جای این‌که ناشران معترض از فیدیبو بخواهند که این کارش را تکرار نکند، به‌دنبال اعتراضی از مجرایی دیگر باشند؛ این که ساز و کار انتشار کتاب در رسانه‌های آنلاین، تغییر کند و سفت و سخت‌تر شود. مسئولین «فیدیبو» گفته‌اند در آینده در پاسخ به اعتراض ناشران سخن خواهند گفت.

صابر محمدی

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: کتابخوانی آنلاین جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۴۶۷۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش در اعتبار بن‌دانشجویی نمایشگاه کتاب/انصرافی از سوی ناشران خارجی نداشتیم

یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزیر ارشاد در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا درباره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، اظهار داشت: نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 19 تا 29 در مصلای امام خمینی(ره) با شعار «بخوانیم و بسازیم» افتتاح خواهد شد، تلاش شده که همه ناشران کشورمان که شرایط حضور را دارند در نمایشگاه امکان حضور حداکثری داشته باشند، بنابراین همه ناشران ثبت‌نام‌کننده در نمایشگاه کتاب حضور خواهند داشت، تلاش داریم نمایشگاهی قدرتمند تشکیل شود.

اعتبار بن دانشجویی افزایش خواهد یافت

رئیس نمایشگاه کتاب تهران در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار آنا درباره افزایش اعتبار بن‌های دانشجویی نمایشگاه کتاب با توجه به تورم سالانه توضیح داد: تلاش داریم امکان بهره‌مندی دانشجویان و طلاب را از یارانه خرید افزایش دهیم، جزئیات رقم اعتبار اعلام خواهد شد، اما در صدد تامین منابع هستیم. 

سیلی ایران به اسرائیل و عدم حضور هندی‌ها

این مقام مسئول در وزارت ارشاد در پاسخ به سوال دیگر درباره مهمان ویژه این دوره از نمایشگاه کتاب و نهایی شدن «یمن» ابراز داشت: کشور «هند» طبق مذاکراتی که از سال گذشته داشتیم حضورش در نمایشگاه کتاب قطعی بود، در سفر ما به هند هم این مساله مورد تاکید قرار گرفت و گروه هندی در فروردین ماه به ایران آمد و محل نمایشگاه و حضور ناشران و اسکان شخصیت‌های فرهنگی هندی مورد توافق قرار گرفت، اما با اتفاقاتی که در منطقه رخ داد و تعرض رژیم صهیونیستی به سفارت ایران در سوریه و پاسخ ایران به این تجاوز در آن ایام، دولت هند سفر اتباع هندی را با محدودیت اعلام کرد تا شرایط تنش‌زای منطقه فروکش کند، هنوز محدودیت برداشته نشده است، ما در هفته گذشته و در اردیبهشت‌ماه تصمیم داشتیم حضور هندی‌ها را منتفی اعلام کنیم، اما سفیر هند با حضور در دفتر ما تقاضای مهلت کرد، از سویی با توجه به تلاش حداکثری تا روز گذشته این اتفاق رخ نداد و با توجه به زمان کم تا برگزاری نمایشگاه کتاب، ما حضور «هند» را منتفی اعلام کردیم، بنابراین حضور هند را به عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه سال جاری نخواهیم داشت.

نام «کشور» یا «شهر» مهمان ویژه نمایشگاه هنوز قطعی نشده است

رئیس نمایشگاه کتاب تهران حضور کشوری به عنوان مهمان ویژه را به جای «هند» قطعی ندانست و گفت: حتما شهر یا کشور جایگزین را خواهیم داشت، بین کشورهای منطقه در حال ارزیابی هستیم تا کشور مناسب حضور اعلام شود، هنوز تصمیم نهایی اخذ نشده و در حال مذاکره با کشورهای همسایه هستیم.

انصرافی از سوی ناشران خارجی نداشتیم

وی در پایان درباره وضعیت خاص منطقه و سیلی محکم ایران به تجاوز اسرائیل و تائیر آن بر نمایشگاه کتاب گفت: ما هیچ انصرافی از سوی ناشران خارجی برای عدم حضور در نمایشگاه کتاب نداشتیم، امیدواریم امسال بخش ناشران خارجی پر رونق تر هم برگزار شود.

این گزارش در خاتمه اضافه می‌کند، روز گذشته علی رمضانی قائم مقام نمایشگاه کتاب که اغلب اخبار را در شبکه ایکس(توئیتر) منتشر می‌کند، با اننتشار پیامی، از جایگزینی «یمن» به جای «هند» برا ی حضور در نمایشگاه کتاب تهران، به‌عنوان مهمان ویژه خبر داد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • وضعیت چاپ و نشر علوم دریایی مطلوب است
  • افزایش در اعتبار بن‌ دانشجویی نمایشگاه کتاب/ انصرافی از سوی ناشران خارجی نداشتیم
  • افزایش در اعتبار بن‌دانشجویی نمایشگاه کتاب/انصرافی از سوی ناشران خارجی نداشتیم
  • افتتاح دو پروژه راه آهن ملایر کرمانشاه و پایان بازسازی مناطق زلزله‌زده
  • ۳۷۰۰ هزار میلیارد تومان هزینه ۲ افتتاح نمایشی در کرمانشاه
  • پیام مقاومت یمن را در نمایشگاه کتاب تهران مخابره می‌کنیم
  • مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاههای کتابخوانی تمدید شد
  • نهاد کتابخانه‌های عمومی زمینه‌ساز ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی
  • بودن یا نبودن کتابفروشان؛ مسئله ناشران چیست؟
  • انتشارات شهید کاظمی با دست پر به نمایشگاه می‌­آید